Rasbeschrijving verzorging en gezondheid Maine coon

De Maine Coon

Oorsprong:

Ze komen uit Noord-Amerika en ze danken hun naam Maine Coon aan het plaatsje Maine, waarvan men vermoedt dat ze daar oorspronkelijk vandaan komen. Het woord Coon danken ze aan hun staart die op de staart van een Raccoon (wasbeertje) lijkt; eerst dacht men zelfs dat ze uit een kruising van Raccoon en kat voortkwamen, maar het is later bewezen dat dit biologisch onmogelijk is.

Uiterlijk:

De Maine Coon heeft een wild, stoer uiterlijk met zijn stevige vierkante snuit met stevige kin, op de oren lynx-tips en met een lichte dip (welving) op de neus, een ruige vacht, volle kraag, pluimstaart die extra lang is, een vol behaarde broek en lange haren op de buik, korte haren op de schouders; het is dus duidelijk een halflanghaar. Ze zijn stevig gebouwd en wegen gemiddeld tussen de 5-12 kg, de poezen zijn meestal lichter en kleiner, de katers kunnen behoorlijk groot worden.

Ook hun stem is een verrassing, vriendelijk zacht en hij klinkt vaak als die van een kitten;  zeker bij grote katers is dat heel apart en onverwacht.

Alle kleuren, met of zonder wit en met of zonder zilver, zijn bij de Maine Coon toegestaan, uitgezonderd de kleuren lilac, chocolate en de aftekeningen met points, zoals bij een Siamees.

De Maine Coon is  er in effen kleuren, gestreept of gemarmerd.

Karakter:

Ondanks hun grote ruige uiterlijk zijn het heel vriendelijke dieren, die ongecompliceerd zijn, vaak heel tolerant tegenover andere katten en andere huisdieren, heel speels en soms een beetje klunzig. Ook zijn het niet direct uitbrekers en zijn ze vlug tevreden in hun afgesloten tuin of balkon; ze gaan wel heel graag naar buiten, maar daar zijn ze dan tenslotte ook op gekleed. De vacht is bestand tegen regen, wind en sneeuw,  maar ook lekker in de zon gaan liggen bakken vinden ze geweldig. Meestal zijn ze ook erg gek op water, niet om erin te zwemmen, maar om heerlijk met de poten te plonzen in de drinkbakjes.  Ze zijn heel graag in het gezelschap van hun mensen maar zijn geen echte schootzitters. Het is denk ik niet heel erg , want 10 a 13 kilo op je schoot de hele avond, lijkt me erg zwaar.

Leuk om te vermelden is nog dat de Maine Coon zich langzaam ontwikkelt en pas rond de 3-4 jaar volledig uitgegroeid en ontwikkeld is, maar zich nog steeds als een “groot” kitten blijft gedragen.

Voorkomende gezondheids problemen bij de Maine coon.

Dit ras heeft helaas soms met specifieke problemen te kampen.

Regelmatige gebitsproblemen zoals Gingivitus en Hartproblemen zoals HCM zijn erfelijke aandoeningen.

Patella Luxatie en HD kunnen ook voorkomen.

Als fokker probeer ik de dieren hier natuurlijk vrij van te houden, toch komt het soms voor terwijl de ouders geen problemen hadden.

Deze aandoeningen zijn bij vroegtijdige ontdekking goed te behandelen, neem gelijk contact op met de fokker en de dierenarts als u vermoed dat er iets niet goed is met uw Maine Coon.

Verzorging:

De vacht klit niet gauw en laat zich makkelijk onderhouden met een wekelijkse borstelbeurt. Let echter wel goed op de oksels, want daar kunnen gemakkelijk vergeten klitjes ontstaan.

Mocht dit toch regelmatig gebeuren dan kunt u op de probleemplekken, talk-poeder inmasseren (het liefst geurloos). Een uurtje laten zitten en dan weer uitborstelen.

 

Fouten:

Te tenger gebouwd, te korte staart, knikje in de staart, te ronde of te scheve ogen, te kort lichaam of te laag op de poten, ronde oren, een brede tussenruimte tussen de oren, een boven of onderbeet, een vacht met haren van dezelfde lengte over het gehele lichaam ; dit zijn schoonheidsfoutjes die verder niets met de gezondheid van de katten te maken hebben, alleen maakt het ze ongeschikt voor de fokkerij.

 

Informatie van de Rasvereniging RMC

 

Wat kost een Maine Coon? dit is afhankelijk van de fokker en zal rond de duizend euro zitten. Wordt er meer gevraagd, dan betekent dit niet automatisch dat dit kitten beter en/of gezonder is. Informeer altijd waarom er meer gevraagd wordt en bedenk goed of u dit ook wilt betalen. Het is altijd verstandig om u bij meerdere catteries te oriënteren.
Sommige fokkers vragen voor elke kitten dezelfde prijs, anderen maken onderscheid of het kitten poes of kater is, huisdier of fok/showdier of een poly Maine Coon (met meer tenen).
Wordt er minder dan € 400 gevraagd, let dan goed op of het wel echt om een Maine Coon gaat (zie ook de vraag wat het verschil is tussen een Maine Coon met en zonder stamboom).

Waar moet ik opletten als ik een Maine Coon kitten wil kopen?

Lees in ieder geval het artikel Koop geen kat in de zak!

http://www.rasclubmainecoon.nl/rmc68.htm

Hierin staan tips waarop u moet letten zoals:

•  Hoe vind ik een kitten?

•  Waar moet ik op letten bij bezoek aan de fokker?

•  Waar moet ik naar vragen?

•  Hoe staat het met de gezondheid van de familie van het kitten? Denk aan bepaalde testen.

•  Kan ik eerste keus uit het nest vragen?

•  Hoe weet ik of de kat echt een stamboom heeft?

•  Mag ik met het kitten showen of fokken?

•  Hoe gaat dat met de betaling en wat is er inbegrepen?

•  Is er een Koopcontract?

.Is er een lijst met goed gekeurde catteries?

Nee, helaas bestaat er geen lijst met catteries met een speciaal garantiecertificaat. Als u de aanwijzingen volgt in het bovengenoemde artikel Koop geen kat in de zak! en uw gezond verstand gebruikt, kunt u zelf beoordelen of de cattery die u bezoekt OK is.
Koop in ieder geval nooit een zielig kitten!
U haalt u zelf een hoop ellende op de hals. Ondanks hoge dierenartskosten kan het kitten toch een slechte gezondheid houden of mogelijk overlijden en u houdt daarmee slechte catteries alleen maar in stand.

Is er een lijst met waarop mensen staan die een gelegenheidsnestje hebben?

Mensen die een gelegenheidsnestje hebben, zijn meestal niet aangesloten bij een vereniging en staan daarom niet apart geregistreerd. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat alleen deze mensen het als hobby en uit liefde doen. Bij het fokken van een nestje komt echter veel meer kijken dan men denkt en tegenover de verkoopprijs staan ook gemaakte kosten die men als koper makkelijk over het hoofd ziet. De meeste fokkers verdienen dan ook weinig of niets aan hun nesten. Dus als dat geen echte liefde is?

Wat is het verschil tussen een Maine Coon met en zonder stamboom?

Sommige mensen denken dat het de stamboom is die een Maine Coon duur maakt. Dat is niet het geval; bij de meeste verenigingen kost die maar rond de 11 (elf!) euro.
Als een Maine Coon zonder papieren verkocht wordt, betekent dat in de meeste gevallen dat daar “een luchtje” aan zit. De eigenaars zijn bijvoorbeeld vaak geen lid van een vereniging; dat betekent dat zij zich ook niet houden aan (gezondheids)voorschriften die met het houden van fokdieren en het fokken verband houden. En als ze wel lid zijn, ontduiken ze kennelijk de regels van de vereniging, want waarom zouden ze voor het verschil van elf euro hun dieren zonder papieren verkopen?|
Hebben de ouders wel stambomen en zijn het echt Maine Coons of zijn het (deels) andere rassen? Weet men bijvoorbeeld niet wie de vader is omdat de poes ontsnapt is of buiten loopt? Heeft de moederpoes al het maximaal toegestane aantal nestjes binnen een bepaalde periode gehad?
Hebben de ouders of de kittens mogelijk gezondheidsproblemen?

Maine Coons gefokt volgens de voorschriften van kattenverenigingen mogen pas met 13 weken naar hun nieuwe eigenaar toe. Vaak worden katten zonder stamboom al eerder door deze “fokkers” afgegeven om kosten te besparen (eten, enting etc.).
Uit ervaring blijkt dat mensen die een Maine Coon aanschaffen, al snel zo enthousiast worden over hun kat dat ze er toch iets mee willen. Conform de FIFéregels is het niet mogelijk om met deze dieren te showen of te fokken. Hooguit zou hij (gecastreerd) uitgebracht kunnen worden in de huisdierklasse. De ervaring leert dat keurmeesters in deze klasse de voorkeur geven aan een “huis-tuin-en-keuken-kat”.

Kan ik, wanneer ik een Maine Coon zonder papieren heb gekocht, de stamboom later nog aanvragen?

Een kat kan alleen stamboom krijgen indien de ouders een officiële stamboom hebben en de fokker het nest volgens de regels van de vereniging waar hij of zij lid van is, geregistreerd heeft. Bovendien kan de stamboom uitsluitend door de fokker worden aangevraagd en niet door de nieuwe eigenaar. Bij de meeste verenigingen is dit binnen 8 weken en uiterlijk 4 maanden na de geboorte.

Hoe weet ik zeker dat ik een stamboom krijg bij mijn Maine Coon?

In principe krijgt u die bij de verkoop. Is die niet aanwezig, vraag dan aan de fokker bewijzen dat deze nog in behandeling is en laat schriftelijk vastleggen dat u nog recht hebt op de stamboom.

Wat is het gewicht van een Maine Coon kitten?

Bij Felikat wordt voorgeschreven dat een kitten minimaal 1 kg moet wegen voordat het naar een nieuwe eigenaar mag vertrekken. Voor een Maine Coon is dit gewicht aan de lage kant. Bij een enquête onder een aantal Maine Coonfokkers in 1998 bleek een kater met 12 weken gemiddeld 1750 gram te wegen en een poes 1550 gram. In de maanden daaropvolgend komen katers sneller aan in gewicht. Op de leeftijd van 6 maanden zou een kater toch wel 4 à 5 kg moeten wegen, poezen 2,5 à 3 kg.

Wat betekenen de afkortingen van die testen?

Kijk voor een uitgebreid artikel over verschillende testen op: http://www.rasclubmainecoon.nl/rmc97.htm

U vindt hier uitleg over:

•  FeLV (Leukemie),

•  FIV (Feline Immunodeficiency Virus), ook wel Kattenaids genoemd,

•  FIP (Feline Infectieuze Peritonitis),

•  HCM (Hypertrofische Cardiomyopathie),

•  PKD (Polycystic Kidney Disease),

•  PL (Patella Luxatie) en

•  HD (Heupdysplasie).

Een SNAPtest of Witnesstest is een test op FLV/FIV.

Kan ik een Maine Coon laten wennen aan het rijden in een auto?

Het is mogelijk om een Maine Coon te laten wennen aan het rijden in een auto maar sommigen zullen het nooit leuk vinden. U kunt het beste hier vroeg mee beginnen, eerst korte stukjes en dan langzaam opvoeren. Belangrijk is ook dat de katten een autoritje niet automatisch associëren met de dierenarts, dus neem ze ook mee als u ergens anders heen gaat.

Kan ik een Maine Coon laten wennen aan een tuigje?

Als u uw kat naar buiten wilt laten gaan, maar uw tuin niet voldoen kunt afschermen dan is het mogelijk om hem te laten wennen aan een tuigje (dus geen halsband met een lijn!). U kunt het beste daarmee vroeg beginnen en hem eerst in huis aan het tuigje te laten wennen. Neem er een van zacht leer zodat het niet teveel kan gaan schuren op de huid. Let er wel op dat de kat niet verstrikt raakt in de lijn, want dat is zó gebeurd als hij gaat klimmen in struiken, bomen of schuttingen. Verder lopen ze zich vaak klem rondom tafel- en stoelpoten. Werk daarom alleen met een tuigje als u er permanent bij kan blijven om op te letten.

Ik zoek voor mijn kat een speelkameraadje. Kan ik beter een poes of een kater nemen?

Hierop is niet zo makkelijk een eenduidig antwoord te geven. Er zijn mensen die altijd aanraden om hetzelfde geslacht te nemen; dus een kater bij een kater en een poes bij een poes. Het voordeel hiervan is dat als beide niet “geholpen” zijn, er in ieder geval geen ongepland nestje kan komen. Om tot een goede keuze te komen is het belangrijk om meer informatie te hebben over de kat die u al heeft. Is het een poes of een kater, is zij/hij al geholpen, wat is de leeftijd en hoe is het karakter? U kunt het beste telefonisch contact opnemen met de kittenbemiddeling.